Header


Forum Left Top


saveti za trudnice, buduce i nove roditelje mama i tata, vama je ovde mesto da saznate sve što vam treba

odgovora
 
LinkBack Alatke za temu Oceni temu Modus prikazivanja
Staro 21-12-2008, 21:12   #41 (permalink)
Domaćin
 
Selektor Avatar
 
Status: Administrator
S nama od: May 2002
Lokacija: Džermani
Poruke: 15,063
Standardno Disciplina deteta za 60 sekundi

Disciplina deteta za 60 sekundi

Kada se dete lose ponasa, roditelji trebaju da znaju kako da reaguju. Reakcija treba da bude umerena, bez vike i dreke, da posle ne biste videli svoje dete kako na slican nacin resava probleme.

Vase dete je flomasterom iskrabalo zid, popelo se na kuhinjski sto, uhvatili ste ga u lazi ili se posluzilo cokoladom nakon sto ste vi to izricito zabranili? Verovatno bi ste “eksplodirali” i razvikali se na dete ali ste resili da budete tolerntniji i smireniji u odnosu sa detetom. Tu vam moze pomoci “60-Second Discipline Plan” kao strategija usmerena prvenstveno na vasu reakciju na detetovo ponasanje. Ako se pridrzavate ove strategije imacete kontrolu nad svojim ponasanjem i situacijom, kazna koja sledi ce biti efektivnija a pritom detetu dajete dobar model ponasanja. Evo sest jednostavnih koraka da to postignete:

* Reagujte brzo (0-10 sekundi) - prvi korak je da oduzmete detetu flomastere, razdvojite zavadjene drugare ili skinete dete sa stola. Reagujte odmah, nemojte viknuti “stani!” i cekati da vas dete poslusa. Narocito ako je ono sto dete radi opasno po njega (npr. dira uticnice) reagujte najbrze moguce. U svakom slucaju, uklonite sve sto je deo problema (cokolada, flomasteri) i to ce pomoci detetu da se fokusira na vas i ono sto mu govorite. Ako je neophodno, uklonite dete sa “mesta zlocina” - to je dobro i za vas jer vam “zlocin” nece biti pred ocima te vas isprovocirati da kazete ili uradite nesto zbog cega cete posle zazaliti.
* Ostanite smireni (10-20 sekundi) - morate prvo obuzdati vlastite emocije kako bi ste savladali detetove. Ne treba skrivati osecanja i potiskivati bes i ljutnju. Ne samo da je uzaludno jer deca intuitivno citaju sta osecamo, ve cucite dete da potiskuje svoje emocije. Nacin na koji kontrolisete svoj bes je kljucan - pokazite da ste ljuti ali ne vikom i vredjanjem deteta. Odgovarajucom mimikom ili ne preterano glasnim uzvikom aaaaaagh jasno cete dati do znanja kako se osecate i delimicno se “isprazniti”. Smirenost ce vam ponoci da donesete prave odluke u datoj situaciji a vasem detetu ce omoguciti da cuje ono sto mu govorite a ne da se fokusira na vase burne emocije.
* Procenite situaciju (20-30 sekundi) - zastanite i pokusajte da procenite namere koje stoje iza detetovog ponasanja. Mala deca uglavnom nisu svesna posledica svojih postupaka niti da nesto sto su uradila ne moze jednostavno da se “ponisti” (ne zna dete da se flomaster ne skida sa garniture). Zatim pokusajte da razmislite da li vas je detete ili nesto drugo (npr. sukob sa kolegom na poslu) do te mere iznerviralo. Ovo je dobar trenutak da razmislite sta se krije iza loseg ponasanja - mozda je dete gladno ili umorno?
* Razgovarajte sa detetom (30-40 sekundi) - nekad su dovoljne dve-tri recenice da detetu objasnite zasto ne zelite da nesto radi (npr. flomaster se ne skida sa zida). Cilj nije da kontrolisete dete (tako sto cete ga oterati u sobu bez objasnjenja ili mu oduzeti igracku) vec da ga naucite da postane odgovorno za sopstveno ponasanje. Spustite se na nivo deteta - ccucnite, pogledajte ga u oci i objasnite mu sta je pogresilo i kako bi trebalo ispravno postupiti (ne mozes sad jesti slatko jer je vreme za rucak). Tu stavite tacku, tj. ne ulazite u raspravu sa detetom jer tako slabi poruka o ponasanju koju ste zeleli da prenesete.
* Razmislite da li je kazna neophodna (40-50 sekundi) - mnogi roditelji su ubedjeni da je sama kazna srz discipline. Ali vecina strucnjaka smatra da je kazna neophodna samo kada doslednost roditelja nije urodilo plodom. Uglavnom je dovoljno detetu oduzeti loptu kad je sutira po stanu. Kaznu ostavite za par odabranih losih ponasanja i za situacije kad dete uporno ignorise ono sto mu jasno govorite - tada ce biti najefektivnija. Cestim kaznjavanjem dete postaje imuno na vase kazne i pocinje da reaguje agresijom umesto povlacenjem. Najefikasnija kazna je da detete oseti posledice svog ponasanja - ako je udarira drugu decu necete mu dozvoliti da se im se kasnije pridruzi u igri.
* Budite dosledni (50-60 sekundi) - morate jasno postaviti granice (nemojte postavljati previse pravila i ogranicenja) sta je dozvoljeno a sta ne i uvek se toga pridrzavati. Doslednost je carobni sastojak dobre discipline. Ne pretite necim sto ne mozete ili necete uraditi npr. “nikad ti vise necu kupiti cokoladu” ili ” nikad neces vise ici u park”. Ne samo da cete jos vise uznemiriti dete vec cete potkopati vlastiti autoritet.

Dobro vaspitanje je vise od neskrebanja po zidovima ili neudaranja drugog deteta. Morate dobro razmisliti o vrednostima koje zelite da vase dete usvoji, da mu dajete dobar primer i da na licnom primeru pokazete kako izgleda samokontrola ponasanja i reakcija.
Selektor je offline  
Odgovori sa citiranjem
Sponsored Links
Staro 21-12-2008, 21:15   #42 (permalink)
Domaćin
 
Selektor Avatar
 
Status: Administrator
S nama od: May 2002
Lokacija: Džermani
Poruke: 15,063
Standardno Karlicni polozaj bebe

Karlicni polozaj bebe

Karlicni polozaj je polozaj bebe u materici kada ona prednjaci zadnjicom ili nogama nadole i srece se prosecno kod 3-4 % trudnica. Kao relativno retka pojava, ovakva trudnoca i polozaj smatraju se visoko rizicnim i trudnice kod kojih je konstatovana moraju ozbiljno voditi racuna o svom zdravlju. Iako su mnoge zene prirodnim putem rodile iako beba nije bila u idealnom polozaje, veca je mogucnost potencijalnih komplikacija ukoliko je beba u karlicnom polozaju.

Karlicni polozaj bebe najcesce se dijagnosticira u 28. nedelji trudnoce i ne mora da se zadrzi do porodjaja. Sve do 36. nedelje polozaj bebe u materici se menja, jer ona ima dovoljno prostora i plodove vode da se okrece. Posle se retko desi da se beba okrene.

Vrste polozaja

“Zadnji polozaj” - razlikuju se cisto zadnji i mestovito-zadnji polozaj. Kod cisto zadnjeg na ulazu u karlicu (prema izlazu iz materice) lezi zadnjica bebe, noge su savijene u kukovima i kolenima i leze duz tela. Kod mestovito-zadnjeg polozaja, bebina zadnjica je zajedno sa nogama okrenuta ka karlici, noge su savijene u kukovima i zglobovima kolena.

Nozno prednjacenje ploda - Razlikujemo dva nacina noznog prednjacenja ploda: 1) kada prednjace obe noge, malo razmaknute u kukovima i zglobovima kolena; 2) kada je jedna noga pruzena u kuku i kolenu, druga savijena u kuku i lezi vise.

Karlicni polozaj cesto je uslovljen prostornim problemom u uterusu i beba zauzima stav u kojem se oseca najprijatnije. Da li se radi o jednom od ovih nepravilnih polozaja moze se utvrditi i spoljnim pregledom trbuha. Kod normalne trudnoce materica je razvucena uzduzno, a ne poprecno.

Rizici porodjaja vaginalnim putem

Beba dobija kiseonik putem pupcane vrpce dok je u stomaku. Ukoliko beba krene zadnjicom, pupcanik moze da sklizne u porodjajni kanal gde biva pritisnut i zaglavljen te je protok kiseonika umanjen ili onemogucen. Imajuci ovo na umu, vecina ginekologa se odlucuje za carski rez kada je beba u karlicnom polozaju jer on definitivno predstavlja manji rizik i za mamu i za bebu. Ako se ipak odlucite za vaginalni porodjaj onda racunajte da ce vam napraviti povecu epiziotomiju kako bi beba imala prostora da izadje. Takodje ceste su upotrebe forcepsa i vakuma kako bi se olaksalo istiskivanje deteta.

Takodje, ukoliko trudovi krenu i potisnu bebu u karlicu majke pre nego sto pocne operacija planiranog carskog reza, vecina akusera pokusava da do kraja izvede vaginalni porodjaj, pre nego da radi hitan i tezak carski rez.

Sta moze vas ginekolog da uradi kako bi se beba postavila u povoljniji polozaj?

Ranije su akuseri u toku 37-38 nedelje pokusavali da okrenu bebu u adekvatan polozaj pomocu tzv. “spoljnog okreta”. Medjutim, ovaj zahvat je cesto bio neefikasan i nosio je sa sobom opasnost od raslojavanja placente, pritiska ili obavijanja pupcane vrpce, te se danas retko primenjuje u praksi i mora da ga izvodi vrlo strucno osoblje i to u bolnickim uslovima kako bi bio moguc hitan carski rez ako dodje do komplikacija. Akuserska intervencija pri karlicnom porodjaju koja se sve redje primenjuje je i “unutrasnji okret” u toku porodjaja. Tada se izvlaci noga bebe, koja se dovodi u uzduzni polozaj, ali karlicni, pa se i porodjaj vodi po mehanizmu “karlicnog” radjanja. Danas se primenjuje kod nekih blizanackih trudnoca, gde je drugi blizanac u poprecnom polozaju.

Sta vi mozete da uradite kako bi podstakli bebu da promeni polozaj?

Ima nekoliko metoda koje mozete da pokusate, ne nose nikakav rizik i mnoge majke smatraju da su pomogle bebi da se okrene.

* svaka dva-tri sata tokom nekoliko dana kleknite pored kreveta, nagnite se napred i naslonite grudi i ramena na krevet i ostanite u tom polozaju 15 minuta. U studiji koja je obuhvatala 71 karlicno postavljenu bebu cak 65 beba se okrenulo glavom dole nakon sto su njihove majke koristile ovaj metod.
* provodite sto vise vremena “na sve cetiri” ljujajuci se napred-nazad.
* odmarajte lezeci na ledjima sa nogama podignutim iznad nivoa glave. mozete podmetnuti nekoliko jastuka.
* pustajte muziku kod donjeg stomaka ili cak izmedju nogu, mozda ce beba pratiti zvuk!
* Kinezi imaju svoj metod koji se bazira na konzumaciji ljute hrane, sto povecava pokretljivost bebe pa je i veca sansa da se okrene.
* stavite kesicu smznutog povrca na deo stomaka gde mislite da se nalazi bebina glava. Mozda ce beba zeleti da pobegne od hladnoce i srecom se okrenuti bas glavom dole!

Ginekolozi imaju razlicita iskustva i vestine, te ce zeleti da vas porode onako kako se njima cini najbezbednije. Ako se vas akuser ne slaze da pokusate prirodan porodjaj ili prihvatite to ili potrazite nekog drugog koji ima vise iskustva u radjanju karlicnih beba.
Selektor je offline  
Odgovori sa citiranjem
Staro 22-12-2008, 10:22   #43 (permalink)
Domaćin
 
sanna72 Avatar
 
Status: ONA
S nama od: Aug 2007
Lokacija: Evo me, tu sam ;)
Poruke: 10,154
Standardno

Statini pomažu trudnicamaNovo istraživanje pokazalo je da lekovi za snižavanje holesterola, statini, mogu pomoći nekim ženama u očuvanju zdrave trudnoće. Otkriće je objavljeno u časopisu "Journal of Clinical Investigation" i veoma je važno jer se veruje da bi statini mogli da doprinesu smanjenju broja spontanih pobačaja, koji su, nažalost, vrlo čest ishod trudnoće.

U njujorškoj bolnici za specijalne hirurške zahvate otkriveno je da bi žene koje boluju od antifosfolipidnog sindroma (APS), stanja koje povećava rizik za spontani pobačaj, mogle imati koristi od uzimanja statina. Istraživanje je dobre rezultate dalo na miševima jer je kod zamorčića obolelih od APS-a koji su dobijali statine veliki broj sačuvao plod do samog rađanja.

Stručnjaci su objasnili da je ovaj lek "vrlo siguran", budući da ga je već mnogo žena uzimalo u trudnoći i da nisu primećeni nikakvi defekti kod njihove rođene dece. Važno je reći i da statini ne povećavaju rizik za krvarenje pa bi zbog toga mogli da budu i odgovarajuća zamena za antikoagulanse, koji se trenutno koriste za lečenje ljudi koji boluju od antifosfolipidnog sindroma.
sanna72 je offline  
Odgovori sa citiranjem
Staro 22-12-2008, 10:23   #44 (permalink)
Domaćin
 
sanna72 Avatar
 
Status: ONA
S nama od: Aug 2007
Lokacija: Evo me, tu sam ;)
Poruke: 10,154
Standardno

Parfemi u trudnoći

Hemikalije iz kozmetičkih preparata oštećuju reproduktivne organe, pokazuju studije na pacovima. To se odnosi i na parfeme pa naučnici poručuju ženama da onikao i parfimisane kreme za telo u trudnoći mogu da utiču na probleme s plodnošću ili na pojavu raka kod nerođenih dečaka, upozoravaju lekari.

Naime, studije na pacovima nesumnjivo su pokazale da hemikalije iz kozmetike oštećuju reproduktivne organe ploda starosti između osam i dvanaest nedelja.
Profesor Ričard Šarp, koji je vodio istraživanje, rekao je da bi oštećenja mogla da izazovu neplodnost ili čak rak testisa.

Uoči simpozijuma u Škotskoj na kojem su ova otkrića predstavljena, profesor Šarp je savetovao ženama da u trudnoći ne koriste parfeme, parfimisana mleka i kreme za telo.
"Mada nemamo čvrstih dokaza da štete, postoje sastojci iznad kojih stoji znak pitanja a to bi na primer mogle da budu određene kombinacije hemikalija", izjavio je ovaj lekar.

Uporedo s ovim, čulo se i sasvim drugačije mišljenje nekih stručnjaka koji tvrde da nema razloga za zabrinutost trudnica s obzirom na to da su eksperimenti za sada vršeni samo na životinjama i da to što važi za pacove ne mora obavezno da se odnosi i na žene. Ipak, mišljenja smo da svaka najavljena opasnost treba da se izbegava onoliko koliko od nas zavisi. Nekoliko meseci bez omiljenog parfema zarad zdravlja budućeg deteta zaista i nije neka posebno žrtva.
sanna72 je offline  
Odgovori sa citiranjem
Staro 13-01-2009, 13:14   #45 (permalink)
Domaćin
 
Kneginja Avatar
 
Status: Samo Njegova
S nama od: Mar 2005
Lokacija: NBG
Godine: 35
Poruke: 43,757
Standardno U avion samo s potvrdom ginekologa

U avion samo s potvrdom ginekologa

Dokument o trudnoći obavezan od 28. do 36. nedelje trudnoće. Buduća majka treba da obavesti kompaniju o trudnoći još prilikom rezervacije mesta za let i pri kupovini karte. U avionima „Britiš ervejza“ godišnje se rodi bar jedna beba.

BEOGRAD - Trudnice, kao i svi ostali u vreme letnjih žega, osećaju želju za putovanjima i odmorom. Međutim, njihova potreba, pa čak ni odobrenje lekara da mogu da se ukrcaju na let prema nekoj zanimljivoj destinaciji nije dovoljna, jer avio-kompanije imaju pravila po kojima bremenite putnice mogu da koriste njihove usluge.

- Od 28. do 36. nedelje trudnoće putnica treba da poseduje potvrdu ginekologa o očekivanom terminu porođaja. Takav dokument mora biti izdat najranije u 28. sedmici trudnoće - rekli su u domaćem avio-prevozniku. U „Jatu“ naglašavaju da je neophodno da buduća majka obavesti kompaniju o trudnoći još prilikom rezervacije mesta za let ili se ta informacija može uneti pri kupovini karte.

Svi avio-prevoznici u svetu sami određuju period do kojeg primaju na letove žene u drugom stanju, ali uobičajeno je da one mogu da se ukrcaju do 28. nedelje trudnoće, a za kasnije se traže potvrde od lekara da im je dozvoljeno da lete. Posle 36. nedelje verovatno nijedna kompanija neće rizikovati prevozeći buduću mamu kojoj je porođaj tako blizu, jer pored rizika za nju i bebu, preuzimaju odgovornost za uznemiravanje drugih ljudi. Takve situacije često završe vanrednim sletanjem zbog kojeg će biti nezadovoljni ostali putnici, ali će i mnogo koštati firmu.
„Jat“ prevozi putnice do 36. nedelje, a ukoliko je u pitanju rizična trudnoća, najkasnije do 32. nedelje.
Precizni Englezi su izračunali da se u avionima „Britiš ervejza“ godišnje u proseku desi jedan porođaj. Takvi slučajevi su koliko lepa uspomena za majku, toliko i stresan događaj i za nju, i za saputnike, ali i za posadu aviona.

Ginekolozi trudnicama koje su po postojećim pravilima obezbedile mesto u avionu savetuju da uzmu mesto pored prolaza kako bi mogle da prošetaju, da se obuku slojevito, da ne jedu mnogo pre poletanja i da piju dosta tečnosti.
Buduće mame često strepe i od detektora metala na aerodromu kroz koje mora da se prođe, pa je važno umiriti ih podatkom da su oni potpuno bezopasni za bebu.
Pored vazdušnog puta koji je istovremeno najbrži, najbezbedniji i verovatno najudobniji, mogu se koristiti i putni pravci, pa će se žene, naravno, ukoliko je njihova trudnoća sasvim normalna, prema svojoj želji opredeliti za automobil, voz ili autobus.

Lekari kao dobar izbor preporučuju železnicu, jer je moguće ustati i prošetati se kako bi se izbeglo oticanje nogu, a sopstveni automobil ostavlja mogućnost da se pauze prave po potrebi. Sigurnosni pojas ne treba izbegavati, jer on štiti majku i bebu, a pravilno postavljanje podrazumeva da on obuhvata poprečni deo ispod trbuha i prelazi kompletnu karlicu, a gornji deo ide od dijagonalnog, preko ramena i između grudi. Ni jedan ni drugi deo ne treba da budu suviše stegnuti, ali ni opušteni.
Saveti trudnicama o laganoj hrani i unosu tečnosti su univerzalni za sve vrste putovanja.


__________________
Kad pomislim na nas
sve molitve naglas
izgovorim u jednom dahu...Ovde mozete naci sve o seriji Los Serrano


Kneginja je offline  
Odgovori sa citiranjem
Staro 13-01-2009, 13:38   #46 (permalink)
Domaćin
 
Kneginja Avatar
 
Status: Samo Njegova
S nama od: Mar 2005
Lokacija: NBG
Godine: 35
Poruke: 43,757
Standardno Čokolada ima pozitivan uticaj na trudnice

Cokolada ima pozitivan uticaj na trudnice

Konzumacija čokolade u trudnoći smanjuje izglede za pojavu ozbiljne komplikacije preeklampsije, tvrde istraživači s Jejl Univerziteta.

Čokolada sadrži visoku razinu teobromina, hemijskog spoja koji stimuliše rad srca, te opušta i širi krvne žile, smanjujući tako izglede za preeklampsiju - opasno naglo povećanje krvnog pritiska u trudnoći.
Teobromin se već koristi za tretiranje bolova u grudima, povišenog krvnog pritiska i ukrućivanja krvnih žila. Nau
čnici dodaju kako teobromin može popraviti cirkulaciju unutar posteljice blokirajući oksidativni stres.

Novi su rezultati utemeljeni na praćenju konzumacije
čokolade kod 2 291 trudnice i analizi razine teobromina u krvi pupčane vrpce njihove dece.
Pokazalo se da je visok nivo teobromina povezan sa do 70% manjim rizikom za preeklampsiju, objavio je stru
čni časopis "Epidemiolodži".

Kneginja je offline  
Odgovori sa citiranjem
Staro 12-02-2009, 22:01   #47 (permalink)
Domaćin
 
Kneginja Avatar
 
Status: Samo Njegova
S nama od: Mar 2005
Lokacija: NBG
Godine: 35
Poruke: 43,757
Standardno Preterana mrsavost u trudnoci - pregoreksija

Pregoreksija - bolest mršave trudnice


Da bi u trudnoći izgledale vitko i privlačno, neke trudnice se izgladnjuju i preterano vežbaju, pa tako dovode u opasnost i svoje i zdravlje svoje bebe. Posle anoreksije, svetskog trenda preterane mršavosti koji je poprimio velike razmere među ženskom populacijom, pojavila se pregoreksija, novi termin koji označava poremećaj ishrane. Reč je o trendu opsesivnog praćenja dobijene težine u trudnoći i skidanja kilograma pre i posle porođaja. Termin pregoreksija dolazi od engleske reči pregnancy (trudnoća) i grčke orexis (apetit).
Unazad godinu dana objavljeno je nekoliko studija britanskih lekara koji se bave problemom poremećaja ishrane u trudnoći.
Ovi lekari procenjuju kako skoro jedna od dvadeset trudnica u Evropi pati od poremećaja ishrane u trudnoći. Većina žena krije problem i pripisuje ga simptomima u trudnoći, poput jutarnjih mučnina.


Poznate trudnice kao uzor

Prema mišljenju britanskih stručnjaka, poznate majke, npr. australijska glumica Nikol Kidman, sveprisutna Britanka Viktorija Bekam i Andželina Žoli, koje su u trudnoći bile izuzetno mršave, podsiču ostale žene da u trudnoći gladuju i vežbaju kako bi ostale mršave i ubrzale povratak u svoj konfekcijski broj posle porođaja.

-Na našim prostorima pregoreksija nije učestala kao u zemljama zapadne Evrope. Promene ishrane su prisutne u prva tri meseca trudnoće zbog mučnina i slabijeg apetita. U slučaju da se poremećaj pojavi, problemu se mora pristupiti multidisciplinarno, kaže ginekolog dr Erden Radončić.


Izgladnjivanje kao stil života

- U takvom timu su dijabetolog, nutricionista i ginekolog. Osnov ishrane u trudnoći treba da se bazira na manjim obrocima, više puta dnevno. Problemi poremećaja ishrane u trudnoći mogu biti brojni, ali neke se žene ne mogu suočiti sa trudnoćom i promenama koje se događaju.

Osim s ginekologom, dobro je da se posavetuju i sa psihologom kako bi im pomogao da reše problem, objašnjava dr Radončić. Dok većina istraživanja pokazuje kako se simptomi pregoreksije smanjuju kako trudnoća odmiče, to ne znači da ona nestaje.
Istraživanja Instituta na londonskom King Koledža 2008, u kojem je učestvovalo 12.000 žena, pokazala su da žene nastavljaju s izgladnjivanjem, koriste laksative, preterano vežbaju i izazivaju namerno povraćanje i tokom trudnoće.
Više od četvrtine žena koje pate od simptoma pregoreksije uzima laksative tokom trudnoće, i to u prvom tromesečju, a njih 30 odsto redovno povraća tokom prvih pet meseci. Takođe, oko 30 odsto žena naporno vežba.
Lekari često napominju da u trudnoći žena treba da dobije 10 kg da bi ostala zdrava i donela na svet zdravo dete. Čak i ako ima višak kilograma, lekari ne savetuju dijetu, već zdraviju ishranu. Mada su žene koje pate od pregoreksije opsednute vežbanjem, ono se smatra riskantnim.
Lekari u trudnoći savetuju vežbe, ali lagane, kao šetnje, vožnju bicikla i plivanje, dok su aerobik i vežbe u teretani zabranjeni, posebno u zadnjem tromesečju, jer su ligamenti mekši, pa je mogućnost povreda veća.


Psihofizičke pripreme

- Već nekoliko decenija u GAK Narodni front u Beogradu postoji program psihofizičkih priprema namenjen trudnicama. Danas sa budućim majkama rade Anđelka Dašić i Vesna Srdić. Šta kaže njihovo iskustvo o vežbama u toku trudnoće?

- Trudnice uz odobrenje ginekologa mogu da otpočnu sa vežbama od 24. nedelje trudnoće. Nekim trudnicama koje su pod terapijom lekar može da zabrani fizičke vežbe, a da odobri vežbe disanja i relaksacije.Vežba se dva puta nedeljno, a od navršene 36. nedelje trudnoće počinje se i sa vežbama za napinjanje.

Na ovim vežbama trudnice između ostalog saznaju i šta su kontrakcije i kako da ih savlađuju korišćenjem određenih tipova disanja. Nauče i tehniku relaksacije koja se koristi u pauzama između kontrakcija, kao i tehniku napinjanja. Tek tako pripremljena trudnica, oslobođena straha i sigurna, može mnogo da pomogne sebi, bebi, lekaru i babici. Trudnice koje se odluče na porođaj u epiduralnoj analgeziji treba da dolaze na psihofizičku pripremu, jer epidural obezboljava, ali ne isključuje aktivmo učešće na porođaju.
Vežbe su dobre i za brži oporavak posle porođaja, jer smanjuju bolove i obezbede lakše telesno privikavanje na fizičke napore koji slede majci nakon porođaja. Trudnice koje se manje kreću trpe veće opterećenje tokom dojenja i držanja deteta, brže se umaraju. U gotovo svakom domu zdravlja u Srbiji postoje praktične vežbe za trudnice, a terapeuti se tradicionalno obučavaju u našoj klinici. Žena treba da zna koliko je stručan terapeut koji će voditi njene vežbe u tudnoći.
Dobra fizička kondicija žene nije bitna samo tokom trudnoće nego i nakon porođaja kako bi normalno funkcionisala u svakodnevnom životu. Što se tiče vrsta vežbi, posle porođaja, kada lekar proceni da je vreme, preporučuju se klasične vežbe, kao i trčanje, šetnja, plivanje, joga i vožnja biciklom, kaže Vesna Srdić, viša medicinska sestra.


Šta možete da jedete tokom trudnoće?

Problem pregoreksije više je nego alarmantan. Neke žene s dijagnostikovanim poremećajem ishrane u trudnoći konzumiraju i alkohol – koji obavezno povrate. Žene koje pate od poremećaja ishrane mogu roditi pre vremena ili doživeti spontani pobačaj. Veruje se da je rizik još veći ako se pojavi i anoreksija u trudnoći. Gubitak kilograma u trudnoći može dovesti do promena u metabolizmu, kao i do komplikacija u toku porođaja.
Većina lekara pita žene o unosu nikotina i alkohola tokom trudnoće, malo njih o depresiji, kontrolisanju telesne težine i poremećaju ishrane. Trudnica mora unositi dovoljnu količinu namirnica koje obezbeđuju potrebnu dozu gvožđa, kalcijuma, folne kiseline, kao i ostale vitamine i minerale. Ako žena izbegava pravilnu ishranu, dete može imati brojne zdravstvene probleme. Tim načinom ishrane detetu preti i anemija zbog nedovoljnog unosa gvožđa. Takva deca mogu imati ozbiljne zastoje u rastu, ali i promene u razvoju organskih sistema.
U ekstremnim slučajevima kada trudnice i deca pate od nedostatka kalcijuma i vitamina D dolazi i do problema s kostima. Tokom trudnoće postoji i veća potreba za unosom gvožđa, jer je trudnici potrebno oko 50 odsto više gvožđa kako bi proizvodila više crvenih krvnih zrnaca za plod i posteljicu, kao
i za vlastito telo.
Žena koja preteruje u restriktivnoj ishrani tokom trudnoće troši vlastite rezerve, što može dovesti do limitiranog broja ćelija s kojima će se dete roditi.

- Organizam žene ima svojevrstan inženjering kojim na taj način limitira razvoj ploda. Važno je napomenuti da bi trudnica trebalo da unosi samo 200 kalorija više nego obično, što znači da u tom slučaju neće imati problema s kilogramima, kaže dr Ivanišević.


Prevencija i saveti za budućnost

Žene koje pate od pregoreksije često ponosno ističu kako uopšte ne izgledaju kao da su trudne.
Možda je tom trendu bar malo doprinela i odeća za trudnice koja je sve uža. Dok su naše majke nosile široku i udobnu odeću, danas žene nose moderno i usko. A zbog svoje želje da ostanu u modnom trendu, pregoreksičarke reskiraju ne samo svoje zdravlje, već i zdravlje svoje bebe.
Takođe, žene koje su u toku trudnoće na dijeti i koje preterano vežbaju, mogu kasnije imati problema s dojenjem, odnosno s nedostatkom mleka. Problem pregoreksije, prema mišljenju stručnjaka, mogao bi da postane čest slučaj, ako se ne bude dovoljno radilo na prevenciji.


Preporuke za zdravo vežbanje u trudnoći

 • Poželjno je redovno vežbati, najmanje 2 puta sedmično.
 • Takmičarske aktivnosti nisu preporučljive.
 • Treba izbegavati sve vežbe koje su agresivne
 • Skakanje, trešenje i brze promene smera pokreta moraju se izbegavati.
 • Pre zahtevnih vežbi treba se 5 min. zagrevati brzim hodom ili na sobnom biciklu.
 • Na kraju zahtevne aerobne vežbe treba postupno smanjivati njen intenzitet, i to nežnim statičkim vežbama istezanja.
 • Zbog popuštanja vezivnog tkiva, veća je mogućnost povrede, zato je poželjno izbegavati prekomerno istezanje.
 • Otkucaji srca mere se pri najvećoj aktivnosti. Otkucaje srca i njegove promene treba proveriti sa lekarom.
 • Da ne bi došlo do vrtoglavice ili nesvestice, trudnica treba polako da ustaje iz ležećeg položaja, okrećući se prvo na bok.
 • Kako bi se sprečila dehidracija, treba uzimati tečnost pre i posle vežbe.
 • Telesno manje aktivne trudnice počinju da vežbaju manjim intenzitetom.
 • Pri pojavi neobičnih simptoma vežba se mora odmah prekinuti.


Važno je znati o pregoreksiji

- Dok većina istraživanja pokazuje kako se simptomi pregoreksije smanjuju s odmicanjem trudnoće, to ne znači da ona nestaje.
- Preterana briga o ishrani može biti uzrok odbacivanja ploda ili zdravstvenih problema novorođenčeta.
- Mršave i poznate trudnice šalju nezdravu poruku svim trudnicama. Takve slike dovode do zaključka da telo trudnice nije lepo ako nije vitko i da je najvažnije nakon porođaja usmeriti se na gubitak viška kilograma.
- Svaka trudnica mora unositi dovoljnu količinu hranjivih materija kao što su gvožđe, kalcijum, folna kiselina, vitamini i minerali.

Problem pregoreksije više je nego alarmantan.Neke žene s dijagnostikovanim poremećajem ishrane
tokom trudnoće konzumiraju i alkohol koji potom namerno povraćaju.


Kneginja je offline  
Odgovori sa citiranjem
Staro 15-02-2009, 23:02   #48 (permalink)
Domaćin
 
Kneginja Avatar
 
Status: Samo Njegova
S nama od: Mar 2005
Lokacija: NBG
Godine: 35
Poruke: 43,757
Standardno

Trudnoća ne pogoršava rak dojke

Žene koje boluju od raka dojke a ostanu u drugom stanju nemaju lošije šanse za preživljavanje ili veću opasnost od recidiva bolesti od pacijentkinja iste starosti koje nisu trudne, pokazali su rezultati nove studije, prenosi AP.Istraživanje sprovedeno od strane stručnjaka iz Anderson centra za proučavanje kancera Univerziteta u Teksasu jedno je od najobimnijih ispitivanja na temu raka dojke ikada sprovedenih.
Lekari su se bavili proučavanjem uticaja raka dojke na trudnoću, a rezultati su pokazali da je ranije uverenje, zasnovano na studijama sprovedenim na manjem uzorku ispitanica, da trudnoća pogoršava rak dojke bilo pogrešno.

"Ako se postojanje bolesti utvrdi na vreme, efikasnim tretmanima možemo da postignemo obećavajući ishod i za majku i za bebu", kaže šef istraživačkog tima, dr Bet Bidl sa Univerziteta u Teksasu.

Dijagnoza raka dojke je zastrašujuće saznanje za svaku pacijentkinju, a naročito je užasno za žene koje su u trenutku postavljanja dijagnoze u drugom stanju.
U novom istraživanju čiji su rezultati objavljeni u ponedeljak u stručnom časopisu Cancer, naučnici su ispitivali podatke od 652 žene starosti do 35 godina koje su lečene od raka dojke, a među njima je 51 pacijentkinja dobila rak tokom trudnoće, a njih 53 tokom prve godine nakon porođaja.

Ispostavilo se da je stopa preživljavanja i izlečenja ista za sve žene.

Dr Bidl ističe da su novi rezultati pokazali da se tumor ne razvija brže kod pacijentkinja koje su u drugom stanju.
Ipak, ona savetuje trudnicama da ne propuštaju redovne preglede dojki u toku trudnoće, ističući da je neophodno da ukoliko imaju neke nedoumice i sumnje odmah potraze savet lekara.


Kneginja je offline  
Odgovori sa citiranjem
Staro 15-02-2009, 23:10   #49 (permalink)
Domaćin
 
Kneginja Avatar
 
Status: Samo Njegova
S nama od: Mar 2005
Lokacija: NBG
Godine: 35
Poruke: 43,757
Standardno Depresivne trudnice se poradjaju ranije

Depresivne trudnice se porađaju ranije

Žene koje su tokom trudnoće osećale značajne simptome depresije imale su šezdeset posto veću verojatnost da rode pre trideset sedme nedelje trudnoće. Objavljeni su rezultati istraživanja koje je pokazalo da žene koje su depresivne za vreme trudnoće imaju veći rizik da se porode pre termina.

U istraživanju koje je sprovelo Odeljenje za istraživanja američke zdravstvene organizacije 'Kaiser Permanente' ispitana je 791 trudnica iz San Francisca u dvogodišnjem razdoblju tokom devedesetih.
Otkriveno je da je 41% žena prijavilo značajne ili teške simptome depresije, a one koje su prijavile značajne simptome depresije imale su 60% veću mogućnost da rode pre 37. nedelje trudnoće.
Žene koje su imale teške simptome depresije imale su još i veći rizik za prevremeni porodjaj."To istraživanje pridonosi postojećim dokazima da depresija za vreme rane trudnoće može uticati na neuroendokrine putove i posledično funkciju posteljice", rekao je dr. De-Kun Li, epidemiolog koji se bavi reproduktivnom i perinatalnom epidemiologijom u spomenutoj organizaciji.
"Posteljica i neuroendkorine funkcije imaju važnu ulogu u održavanju zdravlja tokom trudnoće i određivanju vremena porodjaja", zaključio je na kraju.

Procenjuje se da se danas 5 do 10% dece rađa posle trudnoće koja je trajala manje od 38 nedelja.Kneginja je offline  
Odgovori sa citiranjem
Staro 15-02-2009, 23:15   #50 (permalink)
Domaćin
 
Kneginja Avatar
 
Status: Samo Njegova
S nama od: Mar 2005
Lokacija: NBG
Godine: 35
Poruke: 43,757
Standardno Idealna tezina u trudnoci

Idealna težina u trudnoći

Idealno je da žena u trudnoći ne dobije više od 12 kilograma. U proseku bi u trudnoći trebalo da dobijete 9 do 12 kilograma. Vaša težina se, uglavnom, povećava zbog bebe i njenog pomoćnog sistema u koji spadaju placenta, vodenjak.
Ako se ugojite više od 12 kilograma u organizmu će se nagomilati masnoća i tečnost, što može da iskomplikuje trudnoću ili da prouzrokuje probleme posle porođaja. Težina na početku raste postepeno, kod nekih trudnica koje pate od jutarnje mučnine, može da prouzrokuje, da izgube nekoliko kilograma u tom periodu.
Ali, kako trudnoća napreduje, tako se javlja povećana želja za hranom. U prva tri meseca, u proseku žena se ugoji 1-2 kilograma. Najviše možete da uživate u hrani u drugom tromesečju, kad se uglavnom na težini dobija 5-6 kilograma, od čega na bebu odlazi oko jednog kilograma. U trećem tromesečju se dobija oko 4-5 kilograma, ali je tada beba veća i ima oko 2,5 do 3,5 kilograma. Neposredno pred porođaj obično prestane da se povećava težina, čak nije ni neobično ako trudnica u tom periodu izgubi neki kilogram.


Kneginja je offline  
Odgovori sa citiranjem
odgovora

Bookmarks

Tags
ishrana, prvi, saveti, sex, simptomi, trudnice, trudnoce, trudnoci, vezbe


Korisnici koji čitaju ovu temu: 1 (0 člana i 1 gosta)
 
Alatke za temu
Modus prikazivanja Oceni ovu temu
Oceni ovu temu:

Pravila pisanja
Ti ne možeš otvarati nove teme
Ti ne možeš pisati odgovore
Ti ne možeš da postavljaš fajlove
Ti ne možeš da izmeniš svoje postove

BB code is On
Smajlići su On
[IMG] code je On
HTML kod je ugašen
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On
Forum Right Top
Forum Left Bottom Forum Right Bottom
 
Right Left
Member Login
Forgot password?
Forum LeftForum Right

Forum Statistika:
Članova ukupno: 31,433
Tema ukupno: 25,256
Postova ukupno: 341,730
Trenutno 311 korisnika
šeta našim forumom.

Pratite nas na Twitter-u

Pratite naš Feed


Reklame
Forum LeftForum Right
Right Right
Right Bottom Left Right Bottom Right

Prijatelji sajta:
Domaci TV kanali - FOLKOTEKA.net - www.BIZNISKLUB.com - Najbolji domaci recepti - Mali Oglasi - Tekstovi pesama - Sjenica.com - Restoran Srem - Stigni.net


Website Traffic Counter
Call of Duty 4 Xbox 360

2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, Albumi, Djordje Balasevic, Kaya, Nikolina Kovac, Darko Martinovic, Zvezda, Granda, Đogani, Nina Badric, Noc je zvezdana, Diva, Eso Balic 2012, Sanja Djordjevic 2012, Seka Aleksic 2012, Jelena Karleusa JK 2012, 2012, DJ Krmak 2012, Budva na pjenu od mora, LZN, lud zbunjen normalan, Haris Dzinovic 2011, Mile Kitic 2011, Vesna Zmijanac 2011, Indira Radic 2011, Tropico Band 2011, Lepa Brena 2011, Danijel Alibabic 2011, Sabrina Karajkovic 2011, Zdravko Djuranovic 2011, Damir Kulovic Kule 2011, Amadeus 2011, Milena Ceranic 2011, Svetlana Ceca Raznatovic 2011, 2011, Dzenan Loncarevic 2011, Zdravko Skender 2011, Katarina Zivkovic 2011, Donna Ares 2011, Serif Konjevic 2011, Mate Bulic 2011, Adnan Babajic 2011, Joca Stefanovic 2010, Adil 2010, Novi premijer hitovi 2010 - cd 1 i 2, Mirza Soljanin, Sasa Matic 2010, Elvira Rahic 2011, Aca Lukas 2010 dvd, Boban Rajovic 2010, Cira 2010, Dejan Matic 2010, Ivan Zak 2010, LeeMan 2010, Aleksa Jelic 2010, Dado Polumenta 2010, Nemanja Stevanovic 2010, Baki B3 2010, Stoja 2010, Colonia 2010, Boban Rajovic 2010, Darko Radovanovic 2010, Dusica Grabovic 2010, Marinko Rokvic 2010, Ceda Markovic 2010, Renato Henc 2010, Dzenan Loncarevic 2010, Olja Karleusa 2010, Legende 2010, Trik FX 2010, Dino Dizdarevic 2010, Aysela 2010, Davor Badrov 2010, Radisa Urosevic 2010, Alen Ademovic 2010, Suzana Jovanovic 2010, Sandra XS 2010, Beko 2010, Elvis Komar 2010, Dusko Lokin 2010, Emir Osmanbegovic Miko 2010, Sead Ruznic 2010, Nesko Kejdz 2010, Festival Sibenik 2010, Aco Pejovic 2010, Hitovi za sva vremena 2010 - Edicija 3, Ana Nikolic 2010, Anabela 2010 (ex Djogani), Dana Karic 2010, Summer Mix 2010 - Hitovi leta, Tony Cetinski 2010, Grand hitovi leta 2010, Marijana Zlopasa 2010, Edo Maajka 2010, Dragacevski Sabor Guca, Guca, Festival, Dara Bubamara 2010, Zeljko Juric 2010, Split Festival 2010, Sabrija Vulic 2010, Dusan Svilar 2010, Jovana Nikolic 2010, Luna 2010, Dejan Alicic 2010, Rusko 2010, Ivana Selakov 2010, Sejo Keydura 2010, Milan Topalovic Topalko 2010, Nihad Alibegovic 2010, Jasna Zlokic 2010, Maja Marijana 2010, Selma Bajrami 2010, Nedeljko Bajic Baja 2101, Dzenit 2010, Dj Krmak 2010, Đani 2010, Sanja Maletic 2010, Rajko Horizont 2010, Ivan Kukolj Kuki 2010, Zlatko Pejakovic 2010, Sead Dugonjic 2010, Samir Mujagic SMS 2010, Anabela Đogani 2010, Radijski Festival 2010, Ognjan Ogi Radivojevic 2010, Ana Stanic 2010, Fedja Dizdarevic 2010, Serije, Serija, Greh njene majke, Tajna neciste krvi, Damir Imamovic 2010, Bora Drljaca 2010, Lexington band 2010, Grand karaoke DVD 2, Elvira Rahic 2010, Mirza Omerovic 2010, Mirza Hodzic 2010, Sladjana Sladja Delibasic 2010, Ekrem Jevric Gospoda 2010, Alen Vogrinec Vesel 2010, Tanja Banjanin 2010, Goca Trzan 2010, Sako Polumenta i prijatelji 2010, Feminnem 2010, Lana Jurcevic 2010, Senad Nikocevic Niki 2010, Zdravko Colic 2010, Dunja Ilic 2010, Axal Grand Festival 2010, Sasa Kovacevic 2010, E.T. 2010, Nusret Hadzic 2009, Meho Hrstic 2010, Julia Bikova 2010, Bojan Cikic 2010, Slobodan Kacavenda 2010, Ilda Saulic 2010, Dragica Radosavljevic Cakana 2010, Himzeta Nukic 2010, Zeljko Golik 2010, Bend Slatki poljubac 2009, Dr. Iggy 2010, Mustafa Jukic 2010, Sergej Cetkovic 2010, Milan Topalovic Topalko 2010, Sale Prerad 2009 / 2010, Nusret Hadzic 2009, Almir Music Eko 2010, Tose Proeski 2007 / 2010, www.FolkoTeka.com, Crvena Jabuka 2010, Toni Pejic 2010, B3 2010, Refik Kolic 2010, Dunja Ilic 2010, Mara i Lole 2009, Dragan Vasic Gagi 2009, Atheist rap 2009, Ena Hodzic 2010, Maja Suput - Jasmin Stavros 2010, Mile Petrovic 1964, Javorka Urosevic 1961, Seid Skalic Genije 2009,Deda 2010, Aleksandar Sanja Ilic 2009 Balkanika, Miroslav Knezevic 2009, Emanuel Zekic 2009, Emir Djulovic 2009, Nihad Fetic Hakala 2009, Amela 2009, Zoka Jankovic 2009, Crni 2009, Miki Pavlovic 2009, Jelena Karleusa 2009/2010, Milan Dincic Dinca 2009, Djogani 2009, Funky G. 2009, Mambo Kings 2009, Karma 2009, Frenkie 2009, Ljubisa Vasiljevic 2009, Novi Hitovi Granda 2009, Boban Rajovic 2009, Hule 2009, Mensur Dimnjacar 2009, Rade Lackovic 2009, Medeni mesec 2009, Darko Lazic 2009, Tanja Savic 2009, Nove Zvezde Granda 2009 – Edicija 2 – Hitovi za sva vremena, Toni Zen 2009, Folk Fest Valandovo 2009, Bojanic (Mikica, Bane, Milos) 2009, Bozicni CD za Blagdane 2009, Denis Bjelosevic 2009, Neda Ukraden 2009 remake, Borivoj Grujicic Djavolak 2009/2010, Kaliopi 2009, Next time 2009, Saban Neziroski 2009, Miligram 2009, Amadeus band 2009, Marija Serifovic 2009, Seka Aleksic 2009, Ana Bekuta 2009, Aleksandar Aca Ilic 2009, Snezana Djurisic 2009, www.NewsRide.net, Marina Magas 2009, Haris Dzinovic 2009, Aleksandra Kovac 2009, Plavi orkestar 2009 / 2010, Dino Heldic 2009, Armin Muzaferija 2009, Bojan Jambrosic 2009, Doris Dragovic 2009, Emil Rasic 2009, Rasko 2009, Semir Ceric Koke 2009, Serif Konjevic 2009, Kemal Seferovic 2009, Jahija Perenda 2009, Arvina Sabic 2009, Fikret Nakicevic 2009, Extra Marija 2009, Ivan Gavrilovic 2009, Kasim Bosnic Kale 2009, Radmilo Zekic 2009, Dejan Krstovic 2009, Davor Badrov 2009, Dusko Kulis 2009, Kaliopi i Edin Karamazov 2009, Zabranjeno pusenje 2009, Boban i Marko Markovic 2009, Impulsi 2009, Selma Bajrami 2009, Brzi 2009, Xenia (Ksenija) Pajcin 2009, Bedy 2009, Zeljko Joksimovic 2009, www.F-Ton.org, Seki Bihorac 2009, Alma Tucakovic 2009, Neno Kosuta 2009, Hamdija Custovic 2009, Sejo Kalac 2009, Adnan Covic Ado 2009, Saban Hairlahovic 2009, Ivana Jordan 2009, Marko Bulat 2009, Nela Vidakovic 2009, Halil Mehmedovic Halco 2009, Bane Bojanic 2009, Oliver Dragojevic 2009 (live), Mahir Burekovic 2009, Dado Kukic 2009, Marta Savic 2009, Jovana Tipsin 2009, Velimir Remic 2009, Dina Banjanovic 2009, Allegro band 2009, Luna 2009, Magdalena i Juzni Vetar 2009, Stoja 2009, Grand Hitovi leta 2009, Asim Brkan 1993, Kadir Nukic 2009, Rizo Hamidovic 2009, Semir Hasic 2009, Julijana Damljanovic 1998, Esad Plavi 2009, Ibro Milkic 2009, Viki Miljkovic 2009, Goran Bozovic 2009, Muhamed Mujkanovic 2009, Jovan Perisic 2009, Kemal Malovcic 2009, Splitski Festival 2009, Milica Todorovic 2009, Mitar Miric 2009, Amela Zukovic 2009, Nove Zvezde Granda 2009, Vera Matovic 2009, Radmila Manojlovic 2009, Super Kursadzije 2009, Hari Mata Hari 2009, Aleksandra Radovic 2009, Miki Gajic uzivo 2009, Srecko Savovic 2009, Miko 2009, Milan Stankovic 2009, Miki Mecava 2009, Zvezde Granda pevaju stare pesme 2009, Zane 2009, Dejan Zivic 2009, Dejan Pavkic Pavke 2009, Safet Kaljun 2009, Ana Itana 2009, Sekib Mujanovic 2009, Sanel Kajosevic 2009, Regina 2009, Asim Bajric 2009, Amir Smajic 2009, Hazre 2009, Natasa Matic 2008, Mujo Bekrija 2008, Jadranka Barjaktarovic 2009, Dejan Matic 2009, Snezana Savic 2009, Dzenan Loncarevic 2009, In Vivo, 2007, 2008, Sinan Sakic 2009, Emina Jahovic 2009, Vinko Brnada 2009, Edin Kalimero 2009, Sasha Z. 2009, Donna Ares 2009, Jasna Djokic 2009, Ajdin Jusufbasic 2009, Bojan Vasic 2009, Bobana Indjic 2009, Grupa Negativ 2009, Lepa Djordjevic 2009, Zdenko Gudelj 2009, Safet Redzic 2009, Ahira Hasic 2009, Hazre 2007, Veljko 2004, Elma Sinanovic 2000 - 2003, Pazarski cevap, Pravda, Beograd, Slavija, Telegraf, Novosti, Alo, Puls, online, Vesti, Vijesti, Scandal, Svet, Ekskluziv, Express, Ekspress, Pravda, Politika, Balkanmedia, Kurir, Press, Dnevni, Avaz, Fokus, Opera17, Mondo, Blic, Danas, Story, Hello, Magazin, Trojka, Cosmopolitan, Smedia, Portal, Radio, Stream, Naraton, Intakt records, Grand music production, BN music, Renome, Gold music, Vip, JV, Juzni Vetar, PGP RTS, Croatia records, Balkan records, F-ton, Hayat produkcija, Diskoton, Audio Video, ZaM, Skala, Centrosound, Vujin records, KCN Records, MegaSound, Diskos, Jugoton - www.FolkoTeka.org - The Official one - Oficijelni sajt za narodnjake, zabavnjake, serije i svu vrstu zabave!